Voor organisaties

Niet enkel thuis en op school kunnen kinderen en jongeren werken aan reclamewijsheid. Deze pagina verzamelt rapporten en tools voor organisaties die zich wensen in te zetten om kinderen en jongeren kritisch te leren omgaan met reclamewijsheid. Eveneens vind je hier informatie over andere organisaties die zich permanent inzetten rond het thema "reclamewijsheid".

Praktische tools

Animatiefilm "Kijk kritisch naar subtiele reclame op sociale media" 
In dit filmpje wordt uitgelegd hoe gepersonaliseerde advertenties tot stand komen en wat bedrijven er mee willen bereiken. De bedoeling is dat jongeren hierdoor in de toekomst meer stil zullen staan bij hun online gedrag.
Meer info over het animatiefilmpje vind je hier.

Het platform "Word Reclamewijs" 
Op het platform reclamewijs.ugent.be vind je een overzicht van mini-games en tien reclamewijze vlogs, die kinderen en jongeren tusssen 7 en 16 jaar kunnen inspireren om kritisch na te denken over reclame en hun reclamewijsheid kunnen verhogen. In de vlogs worden zowel positieve als negatieve aspecten van reclame belicht. Het platform kan ook dienen als een startpunt voor groepsdiscussies over reclame.
Meer info over het platform vind je hier.

Spelpakket "Reclamewijs?! Da's wijs!!
Dit pakket heeft als doel om kinderen en jongeren al spelenderwijs reclamewijs te maken. Hiervoor wordt reclamewijsheid opgedeeld in enkele vaardigheden en worden er per vaardigheid één of meerdere spelletjes aangereikt. Dit pakket kan worden gebruikt in combinatie met het gameplatfor ‘Game jezelf reclamewijs!’ van de Universiteit Gent, te vinden op reclamewijs.ugent.be.

Reclame in de mediacoach

Interessante links

www.medianest.be
Onder het thema 'reclame' staan naast artikels over reclame ook klik-en-prints over nieuwe reclamevormen, een reclame-bingo en verhalen over 'Internet of Toys'

www.allesovercenten.be
Het Vlaams Centrum voor Schuldenlast en het AdLit project schreven een dossier over reclame en marketing voor volwassenen en adolescenten.

www.veiligonline.be
In de interactieve module 'Internet en Privacy' van de bijscholing Veilig Online komt een stuk over gepersonaliseerde reclamevormen aan bod.

Workshops

Vormingspakket - Jonge adolescenten, reclame, (merk)consumptie en welzijn

Het doel van dit vormingspakket is adolescenten sensibiliseren over de rol van consumptie, hen doen nadenken over het belang dat ze hechten aan materiële dingen in het positioneren en evalueren van zowel zichzelf als anderen. Dit vormingspakket kan worden gebruikt door eenieder die met jonge adolescenten te maken heeft, gaande van jeugdwerkers over leerkrachten tot leiders in jeugdbewegingen of zelfs ouders.

Op zoek naar een vorming op maat? Gezinsbond geeft workshops aan ouders!

Wil je graag een workshop volgen om meer te weten te komen over de huidige reclamewereld en wat het het is om mediawijs te zijn? Dit kan bij de Gezinsbond!  De Gezinsbond neemt de handschoen op en organiseert vormingssessies voor ouders. Ze plaatsen het belang van reclamewijsheid in een maatschappelijke context en geven concrete tips in de dagelijkse opvoedingspraktijk. Ook het juridisch kader komt aan bod.

Wil je graag meer weten? Alle informatie vind je op de website van de Gezinsbond!

Rapporten

Risicoanalyse (aanbevelingen en conclusies)